Gerectificeerde tegels
Onlangs bekeken
Wat is een gerectificeerde tegel
Het woord gerectificeerd komt uit Italië. Op z'n Italiaans heet het rettifica of rettificato, ofwel gerectificeerd. Een ander woord voor gerectificeerd is gekalibreerd wat eigenlijk in het Nederlands duidelijker is. Gerectificeerd is een vakterm die in onze branche veel wordt gebruikt om aan te geven of het om een gezaagde of ongezaagde tegel gaat.
Hoe herken ik een niet gerectificeerde tegel
Bij de niet gerectificeerde tegels lopen de kanten een klein beetje rond/schuin af waardoor er een bredere voeg ontstaat. Bij niet gerectificeerde tegels zijn wel aan te raden als de wanden niet helemaal recht lopen. Hierdoor vallen schoonheidsfoutjes van de wand minder op. Dit geldt ook voor oneffenheden in de vloer. Een normale tegel die geen gezaagde kanten heeft is dus ook een stuk makkelijker om zelf te verwerken. Voor een normale tegelvloer of badkamerwand wordt met een ongezaagde tegel vaak een voeg aangehouden van 3mm tot 5 mm of soms wel groter. Een voeg van 3 mm is mogelijk bij gerectificeerd, maar dit hangt af van de kwaliteit van de tegelzetter, de vlakheid van de vloer of wand waarop de tegels verwerkt moeten worden en van de mate waarin de kanten aflopen van de tegel.
Het verschil
Het verschil tussen een gerectificeerde tegel en een on-gerectificeerde tegel is dat de gerectificeerde tegels recht gezaagde kanten hebben. Deze tegels hebben hele strakke en recht gezaagde zijkanten. Ook hebben gezaagde tegels scherpe hoeken. Het voordeel daarvan is dat u de tegels strakker kunt plaatsen en daardoor een minimale voeg heeft in uw wand of vloer.
Het plaatsen van een gerectificeerde tegel
Met een gerectificeerde tegel raden wij altijd aan om een voeg aan te houden van 2 mm. U kunt ook gemakkelijk 1 mm voeg aanhouden, maar dat adviseren wij u niet te doen. Dit omdat wanneer de wand of vloer gaat werken (met werken bedoelen wij bijvoorbeeld als het huis iets verzakt ) er scheuren kunnen ontstaan in de wand of tegelvloer. Een nadeel van gerectificeerde tegels is dat de tegelzetter meer tijd nodig heeft om ze te plaatsen. Het voordeel daartegen is dat het eindresultaat wel mooier is dan bij niet-gezaagde tegels. Een ander groot nadeel van gezaagde tegels is dat de ondervloer of wand zeer vlak moet zijn. Elke kleine oneffenheid in de vloer of wand kunt u direct zien doordat de scherpe hoek van de tegel naar buiten steekt. Hierdoor kunt u heel snel zien of een tegel recht of niet recht geplaatst is. Dit probleem is op te lossen door de wand of vloer voor het plaatsen van de plavuizen te egaliseren. Kortom: gerectificeerd is mooier maar heeft ook nadelen tijdens het plaatsen.